Aktiv dödshjälp

mathilde
Mathilde avled den 16 september av sin kroniska sjukdom CF, hon behövde aldrig ta sig hjälp av aktiv dödshjälp. Men kämpade in i de sista för att de ska bli lagligt.

Såg precis en gripande dokumentär om den danska fd. barnstjärnan Mathilde som kämpade in i de sista för att det ska bli lagligt med aktiv dödshjälp i Danmark.
Detta ämne är något jag tänkt mycket på genom åren.

Har ju själv jobbat med döende personer, både barn & vuxna. Och det skär i hjärtat när man ser någon som lider, och ber om hjälp att få slut på lidandet.
Men att själv avslut någons liv skulle jag nog aldrig klara av.
Men när en människa själv vill göra det, när hon vet att det ändå snart är slut, och tillståndet bara blir sämre, då kan jag absolut förstå att man vill göra det. Att få dö på ett värdigt sätt borde väl vara en människas rättighet?

Vi får bestämma oss för att avsluta någon annans liv genom abort, men inte över vårt eget slut. Knasigt enligt mig.

Jag skulle hellre få ett fint avslut där jag samlade nära & kära och somnade in lugnt & fridfullt, till musik jag själv valt. Än att ligga och ruttna bort och vara en belastning för min omgivning.

Så om jag någonsin hamnar i det läget så hoppas jag att det är tillåtet med aktiv dödshjälp här. Så jag slipper åka till Schweiz.